Kesilapan Paling Besar Rookie2 Buat Bila Baru Main Saham

Dalam saham kita ada pelbagai jenis product akaun trading di mana masing2 ada pro and cons. Sebagai seorang remisier kita harus mengenali client kita @ know your customer @KYC dan suggest apa yang terbaik buat mereka. Jika mereka seorang yang berpengelaman dan sudah lama dalam market, kita boleh open pelbagai option. Tapi jika mereka beginner kita harus tegas dan usaha untuk protect mereka dari membakar modal mereka. Kerana tanpa client siapa la kita.

 

Kesilapan paling besar seorang noobie boleh buat dalam saham ialah menggunakan leverage yang di beri oleh investment bank. Paling teruk lagi jika yang menggunakan margin facility. Kenapa saya cakap macam ni? Betul kedua2 di atas adalah satu benda yang baik dan boleh diguna pakai tetapi not for newbies kerana newbies masih mentah, xde pengalaman and paling penting fail control emosi bila main market. Dah ramai noobie yang saya tengok terbakar modal mereka sepanjang career saya sebagai remisier

Mungkin anda masih blur ngan apa yang saya citer ni. Ok saya letakkan scenario di bawah

Katakan lah anda ada hanya rm1000

 

Tahukah anda bank boleh beri leverage kpd anda utk membeli sampai 3 kali ganda. iaitu rm3000.?

Mula2 anda sebagai noob akan takut, so memang anda tak utilize leverage tuh dan beli rm 1000 je tapi bila anda profit sket dan dua tiga kali profit, benda pertama yang pop di kepala anda ialah

 

WHAT IF I HAD BOUGHT MORE THAN 1000 AND USING BANK LEVERAGE?

AFTER ALL I HAVE 3 DAYS LATER TO PAY….I CAN USE THIS TIME TO MAKE CONTRA.

 

sah la benda ni akan bermain kat kepala anda. Ramai dah noobies saya tgk sebab ada this mindset start bakar modal satu2 lepas tuh blame market la blame ekonomi la walhal cara derang tak betul. You see, bukan hari2 kita leh wat contra@ sell before payment date jadi ada kes where kita kena pick up(Bayar dulu).

 

Bayangkan kalo kita ada duit rm1000, tapi beli 3000 worth (2000 banks money) and sampai payment date and saham tuh either tak gerak naik or turun gila2 confirm anda gelabah and as normal la what i see which is CUT LOST! even if anda hesitate2 nk jual sebab lost byk sgt bank ada authority utk jual gak jika anda tak bayar. No compromise. Dia akan bedal je harga buyer masa tuh tak kira la rendah.Term ni kita panggil FORCE SELLING

 

Noobie akan CUT LOST after one and another until all capital burn. Yg worst ialah apabila mereka yang keep pumping money sampai tak sedar savings kat bank dah abes sebab asyik topup. And ramai tak sedar kalo lost tuh too huge and contra lost anda tak mampu bayar, Bank akan go file for bankruptcy pada anda. This is not main2 nya citer. Your life would be ruin if this happen.

 

So nasihat saya pada newbies@beginners ialah 1st pilih saham yang baik@company yang ok, and beli saham within your means. Kalo ada duit rm1000 beli rm1000 sahaja. Bila sampai masa payment bayar dulu. Tunggu saham anda reach profit baru jual. Itu cara yang sebenar dan bukan aim nak main contra setiap hari.

 

Dalam kes saya, demi nak protect client saya, saya hanya allow prepaid account utk beginners. Prepaid does not allow you buy more than what you deposit. Bunyi macam not fair but i’m doing this for your own good. Sapa yang tak bersetuju boleh go to other remisiers yang willing bagi leverage.

 

Saya punya style ialah saya educate client and let clients grow with experience and good habit of investment. Lepas saya dah tengok client ok and discipline saya akan open pelbagai option utk mereka menggunakan all leverages available by the bank.

 

Satu je anda harus tahu, Whether you win or loose in the market, the remisier always win cause even if you rugi kat market we still got our brokerage commision.

 

Saya harap  entry kali ini dapat membantu newbies kat luar untuk membuat decision yg lebih bijak.

Sekian

Mr Rookie Saham

Ae Zahaniel