Bagaimana Nak Cari Maklumat Tentang Syarikat Anda Minat Di Pasaran Bursa??

Salam

 

Selamat Kembali ke blog rookie saham gakuen the blog for rookies. Ok kita last stop pada making your own monitoring list based on syarikat2 yang anda telah pilih berdasarkan apa yang anda suka untuk study or syarikat tuh dalam field anda tengah kerja skang

 

Ok langkah seterusnya lepas kita dah buat monitoring list kita, next step kita kena start kaji company2 yang dalam list kita tuh. So macam mana nak buat?

 

So entry hari ni just nak ajar anda macam mana nak extract info tuh. Saya akan bincang apa yang perlu di lihat dalam entry hadapan.

 

So anda follow je langkah2 ni untuk extract info pasal company yang anda dah pilih. Semua maklumat2 penting anda nak pasal company ada dalam annual report. Kalo boleh try baca at least 5 tahun annual report sebab kita nak tau sejarah company tuh. Kalo sanggup korek lagi lama lagi bagus.

 

Ok jom

 

Step 1 pergi website bawah

 

Bursa Malaysia

Step 2 follow step dalam gambar

 

image credit to official website bursamalaysia

 

Step 3 sila follow gambar bawah pilih category dan company pastu submit

 

image credit to official website bursamalaysia

 

Step 4 lepas anda click contoh annual report cam gambar atas tuh. Akan kuar page bawah ni so download semua file yang ada.

 

image credit to official website bursamalaysia

 

Final Step

 

Lepas donwload apa lagi hehe buka la haha…open with pdf file selalunya

 

image credit annual report 2016 by hua yang

 

Ok so for now anda download dulu semua annual report untuk syarikat2 dalam list anda.. Baca2 dulu nanti next entry saya akan highlight apa benda penting kena tengok.

 

Selamat mencuba

 

Rookie Ajar Rookie Barulah Menjadi!!!

 

Sekian

Mr Rookie Saham

A E Zahaniel