Pemilihan Remisier Anda Juga satu Faktor Penting

Salam

Kenapa saya raise topic ni tiba2? Jangan salah faham, saya memang seorang remisier dan saya bukannya nak suruh anda datang bukak akaun ngan saya. Cuma saya nak berkongsi sket pengalaman saya dan cerita2 saya dengar dan nampak sendiri berlaku pada saudara mara, kawan2, client, cthnya kena overcharge for brokerage.. Berikut ialah tips untuk anda apabila nak decide nak choose nk open which broker and dptkan your personal remisier

 

Tips 1

Ok usually bila anda nak bukak akaun cds mostly saya tengok orang akan pergi ke branch paling dekat ngan umah dia. Option ini betul sebab senang nak lakukan apa2 urusan. Tapi adakah anda kenal personally dealer/remisier yg akan attend anda? kalau random juga maka saya nasihatkan pergi beberapa buah investment bank dahulu dan compare. Kemudian decide

 

Tips 2

Pertanyaan soalan. Make sure anda dah ada set of questions yang anda nak tanya. Siapkan2 soalan2 kat rumah lagi. Dan apabila you visit beberapa investment bank, tanya balik soalan yang sama. Utk mereka yang tak tau nak tanya apa, ni sy bg anda benda2 anda kena tanya

  1. Because anda walk in without reference, so dia akan assign anda pada seseorang samada seorang dealer atau remisier. So anda tanya lebih dahulu, kalo saya open kat sini boleh saya tahu saya akan dapat dealer atau remisier? Then bole tak saya nak jumpa orang yg akan in charge pada saya
  2. Kalo remisier if he/she around memang akan jumpa anda immediately. Kalo bank kata orang tuh sibuk hahaha sah2 dia dealer(most probably) sebab dia kena ada kat station dia utk handle institutional client. If remisier tuh dia kata out then anda xyah proceed further and kata saya akan datang balik hari remisier tuh ada. Jangan look desperate nak open account
  3. Dah jumpa remisier of course tanya how long dah dia dalam market?
  4. Kalo internet brokerage berapa % and minimum brokerage berapa?
  5. Ada facility utk trade smart phone?
  6. Apa product type account yang ada di sini?
  7. Buat macam ada knowledge, kat sini ada tak facility macam good till date di mana saya boleh que buy and sell 30 days. Kalo ada lebih better
  8. Ada tak research internal yg saya boleh dptkan jika saya open acc kat sin
  9. And yg ni penting sgt sgt anda tanya saya orang baru, saya just nk open account je so xnk trade pape lg, tapi saya nak belajar dulu by doing lots of paper trade boleh tak?kalo saya ada problem or tak faham something boleh tak saya call En/Tuan/Puan? anda study riak muka dia, kalo dia macam ubah sket jadi macam hilang interest, haha dia nak your money je. Cari betul2 orang yg nk tolong anda. Saya always believe we remisiers should grow with our clients dan bukannya kejar duit semata2. clients trust adalah long term relationship built after years together  and not immediately.

 

Kadang2 biasa la semua kata yes itu ini….anda nak try betul2 open je account cost dia hanya rm 10.60 then anda buat la paper trade. Mana2 tak faham minta tunjuk ajar remisier anda. Kalo anda tengok dia macam xnk layan…senang je saya suggest pindah broker.

 

Satu nasihat saya, kebanyakan orang kejar sangat brokerage murah2 tapi xpentingkan sapa yang you get as remisier. Real remisiers will be useful to you in terms of advice and experience. Sometimes its better brokerage mahal sket tapi anda get a real and good remisiers.that wants to grow with you for long term.

Good luck

 

Hope perkongsian ini dapat membantu anda 🙂

A E Zahaniel

Mr Rookie Saham

lawati page facebook kami and like

Rookie Saham Gakuen FB page