Nasihat Bina Modal Utk Saham

pic kredit to www.kompasiana.com

 

Modal adalah salah satu topik yg selalu dibincangkan dalam kelas saham saya. Saya akui dunia saham perlukan modal.

 

Tapi sebelum anda pk pasal modal saya lebih tekan sesuatu terdahulu. Anda kena ingat rezeki Allah beri pada setiap manusia adalah berbeza2 dalam berbentuk berbeza2 jadi kita xleh samakan modal setiap orang.

 

Cuma ada satu benda yg mampu kita kawal. Hanya kita tau kemampuan kita takat mana jadi jika kita dah tau sebulan banyak ni je kita mampu

 

maka 2 benda saya selalu cerita kat student saya bagi mereka yang tak de modal banyak sangat. Modal boleh di cari dan di bina. Kena meet 2 requirement kt bawah.

 

1.Displin menyimpan apa yg mampu
2.konsisten

 

saya ada ramai Client dan saya boleh tgk mana Client saya yg dah berkembang dan mana masih di point A belum maju2.

 

client A 7thn lalu

mampu simpan 50-100 je sebulan
katakan la rm50x12=RM 600 setahun
modal skang 600×7=RM 4200

 

client B 7thn lalu
mampu gak simpan rm50-100 tapi jenis byk ckp atau saya panggil sembang kencang. byk beri alasan dan menyalahkan keadaan. Asek duk cerita awak lain modal besar saya duit xbyk

Dah 7 thn bila tanya berapa dah kumpul
Ada sket2.sket2 tuh berapa? xjwb2 soalan saya. saya rasa xde save lgsg pun.

Modal sekarang lps 7 thn= sembang makin kencang

 

So actually kalo anda displin dan konsisten memang anda boleh kumpul modal slowly. Nak senangkan cara saya suggest pergi wat standing instruction kat bank. Tolak bulan2 siap2.

 

Pesanan saya satu je, masa x tunggu sapa2. Kalo anda jenis berdalih2 dan byk alasan jangan surprise dalam hidup ni kalo orang yg start sama line ngan anda masa kuar dari Uni dah ada kat point M skang walhal anda masih kontang kanting di A.

 

Ni hanya sekadar nasihat. Nak terima boleh xnk pun boleh sebab sy xrugi apa2.

 

SELAMAT MELABUR

MR ROOKIE SAHAM

AE ZAHANIEL

Bagaimana Nak Cari Maklumat Tentang Syarikat Anda Minat Di Pasaran Bursa??

Salam

 

Selamat Kembali ke blog rookie saham gakuen the blog for rookies. Ok kita last stop pada making your own monitoring list based on syarikat2 yang anda telah pilih berdasarkan apa yang anda suka untuk study or syarikat tuh dalam field anda tengah kerja skang

 

Ok langkah seterusnya lepas kita dah buat monitoring list kita, next step kita kena start kaji company2 yang dalam list kita tuh. So macam mana nak buat?

 

So entry hari ni just nak ajar anda macam mana nak extract info tuh. Saya akan bincang apa yang perlu di lihat dalam entry hadapan.

 

So anda follow je langkah2 ni untuk extract info pasal company yang anda dah pilih. Semua maklumat2 penting anda nak pasal company ada dalam annual report. Kalo boleh try baca at least 5 tahun annual report sebab kita nak tau sejarah company tuh. Kalo sanggup korek lagi lama lagi bagus.

 

Ok jom

 

Step 1 pergi website bawah

 

Bursa Malaysia

Step 2 follow step dalam gambar

 

image credit to official website bursamalaysia

 

Step 3 sila follow gambar bawah pilih category dan company pastu submit

 

image credit to official website bursamalaysia

 

Step 4 lepas anda click contoh annual report cam gambar atas tuh. Akan kuar page bawah ni so download semua file yang ada.

 

image credit to official website bursamalaysia

 

Final Step

 

Lepas donwload apa lagi hehe buka la haha…open with pdf file selalunya

 

image credit annual report 2016 by hua yang

 

Ok so for now anda download dulu semua annual report untuk syarikat2 dalam list anda.. Baca2 dulu nanti next entry saya akan highlight apa benda penting kena tengok.

 

Selamat mencuba

 

Rookie Ajar Rookie Barulah Menjadi!!!

 

Sekian

Mr Rookie Saham

A E Zahaniel

 

Kelas Saham Beginner Level RSG Johor Bahru di buka sekarang sesi February 2017

Salam buat warga Johor Bahru

 

Rookie Saham Gakuen dengan sukacita ingin maklumkan bahawa kami akan berada di Johor Bahru pada 4 February 2017 bagi berkongsi ilmu dengan saudara/saudari sekalian tentang ilmu saham.
Kami di RSG berdedikasi untuk mendidik generasi2 muda terutama golongan bumiputera dalam kepentingan untuk melabur buat masa hadapan.

 

Maklumat2 tentang kelas ada di bawah.

 

Kelas adalah PERCUMA maka rebutla peluang ini

 

InsyaAllah kami akan berikan yang terbaik buat anda.

 

untuk join kelas boleh mesej kami di sini ataupun ke facebook page kami dan tulis comment di sana atau pm saya direct facebook

Rookie Saham Gakuen FB page

Kelas Rookie Saham Gakuen(RSG) Beginner’s level 21 Jan 2017 Success!!!!

Alhamdullilah kelas rsg semalam memang awesome. Participant yang datang dari pelbagai background, ada kawan sekerja dulu, ada satu universiti dan juga strangers yg kenal online. Wlupun mula2 xkenal tapi lepas RSG dah rasa macam kenal lama dengan semua.

Kelas beginner’s level memang ajar basic2 dan facts yang perlu seseorang tahu sebelum masuk dalam bidang saham. Student juga di ajar macam mana nak paper trade untuk gain experience dalam melakukan transaction. Sesi Q&A di jalankan serentak masa kelas dan mampu di lakukan kerana RSG memang conduct kelas di mana student tidak ramai dan kita memang ingin focus pada student sebanyak mungkin.

InsyaAllah akan ada sesi ke 3 bulan February nanti. Buat masa sekarang memang saya tetap akan remain percuma. Semoga semua mengambil peluang dan manfaat dari sesi sharing ini.

 

RSG Beginner sesi 2 21st Jan 2017

Di bawah saya share short clips antara discussion dan sharing with students

Testimonials by our RSG student session 2 21st January 2017

Student 1

Student 2

Student 3

Student 4

Please visit our facebook page. To follow us please press “LIKE”

Rookie Saham Gakuen FB page

 

 

Kesilapan Paling Besar Rookie2 Buat Bila Baru Main Saham

Dalam saham kita ada pelbagai jenis product akaun trading di mana masing2 ada pro and cons. Sebagai seorang remisier kita harus mengenali client kita @ know your customer @KYC dan suggest apa yang terbaik buat mereka. Jika mereka seorang yang berpengelaman dan sudah lama dalam market, kita boleh open pelbagai option. Tapi jika mereka beginner kita harus tegas dan usaha untuk protect mereka dari membakar modal mereka. Kerana tanpa client siapa la kita.

 

Kesilapan paling besar seorang noobie boleh buat dalam saham ialah menggunakan leverage yang di beri oleh investment bank. Paling teruk lagi jika yang menggunakan margin facility. Kenapa saya cakap macam ni? Betul kedua2 di atas adalah satu benda yang baik dan boleh diguna pakai tetapi not for newbies kerana newbies masih mentah, xde pengalaman and paling penting fail control emosi bila main market. Dah ramai noobie yang saya tengok terbakar modal mereka sepanjang career saya sebagai remisier

Mungkin anda masih blur ngan apa yang saya citer ni. Ok saya letakkan scenario di bawah

Katakan lah anda ada hanya rm1000

 

Tahukah anda bank boleh beri leverage kpd anda utk membeli sampai 3 kali ganda. iaitu rm3000.?

Mula2 anda sebagai noob akan takut, so memang anda tak utilize leverage tuh dan beli rm 1000 je tapi bila anda profit sket dan dua tiga kali profit, benda pertama yang pop di kepala anda ialah

 

WHAT IF I HAD BOUGHT MORE THAN 1000 AND USING BANK LEVERAGE?

AFTER ALL I HAVE 3 DAYS LATER TO PAY….I CAN USE THIS TIME TO MAKE CONTRA.

 

sah la benda ni akan bermain kat kepala anda. Ramai dah noobies saya tgk sebab ada this mindset start bakar modal satu2 lepas tuh blame market la blame ekonomi la walhal cara derang tak betul. You see, bukan hari2 kita leh wat contra@ sell before payment date jadi ada kes where kita kena pick up(Bayar dulu).

 

Bayangkan kalo kita ada duit rm1000, tapi beli 3000 worth (2000 banks money) and sampai payment date and saham tuh either tak gerak naik or turun gila2 confirm anda gelabah and as normal la what i see which is CUT LOST! even if anda hesitate2 nk jual sebab lost byk sgt bank ada authority utk jual gak jika anda tak bayar. No compromise. Dia akan bedal je harga buyer masa tuh tak kira la rendah.Term ni kita panggil FORCE SELLING

 

Noobie akan CUT LOST after one and another until all capital burn. Yg worst ialah apabila mereka yang keep pumping money sampai tak sedar savings kat bank dah abes sebab asyik topup. And ramai tak sedar kalo lost tuh too huge and contra lost anda tak mampu bayar, Bank akan go file for bankruptcy pada anda. This is not main2 nya citer. Your life would be ruin if this happen.

 

So nasihat saya pada newbies@beginners ialah 1st pilih saham yang baik@company yang ok, and beli saham within your means. Kalo ada duit rm1000 beli rm1000 sahaja. Bila sampai masa payment bayar dulu. Tunggu saham anda reach profit baru jual. Itu cara yang sebenar dan bukan aim nak main contra setiap hari.

 

Dalam kes saya, demi nak protect client saya, saya hanya allow prepaid account utk beginners. Prepaid does not allow you buy more than what you deposit. Bunyi macam not fair but i’m doing this for your own good. Sapa yang tak bersetuju boleh go to other remisiers yang willing bagi leverage.

 

Saya punya style ialah saya educate client and let clients grow with experience and good habit of investment. Lepas saya dah tengok client ok and discipline saya akan open pelbagai option utk mereka menggunakan all leverages available by the bank.

 

Satu je anda harus tahu, Whether you win or loose in the market, the remisier always win cause even if you rugi kat market we still got our brokerage commision.

 

Saya harap  entry kali ini dapat membantu newbies kat luar untuk membuat decision yg lebih bijak.

Sekian

Mr Rookie Saham

Ae Zahaniel

 

Platform Saham

image kredit to kentrade

Buat mereka yang tak pernah tengok trading platform saham, ini adalah salah satu contoh trading platform yang available di Malaysia. Yang saya tunjuk di atas adalah trading platform yang digunakan oleh mereka yang register dengan kenanga investment bank

 

 

Dengan trading platform ni anda boleh monitor saham anda secara live weekdays 9a.m to 5p.m (waktu rehat 12.30p.m-2.30p.m). Anda boleh tengok harga turun naik. volume transaction high low of the day closing price semalam dan lain2 lagi.

 

 

Ada banyak features yang boleh di explore di platform ini. Jual beli saham juga dilakukan oleh anda sendiri menggunakan platform ini. Yang penting anda kena ada internet dan browser internet explorer. latest. Java script anda juga harus update untuk membolehkan penggunaan trading platform ini.

 

 

Dengan zaman moden sekarang banyak kelebihan berbanding zaman2 dahulu. Dulu kena call remisier untuk key in trade. Skang dengan system ini anda boleh trade beli jual at your finger tips anywhere at your own pace.

 

 

Entry ini just untuk memberi gambaran how the trading platform looks like. As for detail penggunaan is part of dalam module beginner kami di RSG.

 

Macam mana nak join kelas beginner kami? sila follow facebook page kami untuk detail lanjut

 

 

Boleh ikuti perkembangan kami di facebook page kami

Rookie Saham Gakuen FB page

 

 

Fahami Risiko2 Dalam Saham. Risk Vs Reward

image credit to skillbasedfitness.com

Berdasarkan entry lepas kita dah sentuh tentang CDS dan kita basically dah citer sket apa itu saham. Saya nak kupas balik rumusan secara umum apabila anda beli saham anda membeli sebahagian dari sebuah syarikat dalam bentuk saham @paper asset. Sebagai pemegang saham sesuatu syarikat anda entitle pada dividend syarikat dan anda juga layak untuk attend annual general meeting syarikat untuk mengetahui secara lebih lanjut ke mana arah tuju syarikat serta perancangan masa depannya.

 

Ok hari ni saya nak bincang satu tajuk penting sebelum kita masuk lebih dalam topik saham ni. Saya nak sentuh tentang risk versus reward. Sebelum anda baca lebih lanjut, tanya pada diri anda, adakah anda seorang yang boleh telan kalo alami loss?? memang adat main saham kadang2 kita akan rugi sekali sekala apabila prediction atau analisis kita lari. Banyak faktor boleh menyumbang ke arah ini yang akan dibincangkan pada entry2 hadapan.

 

Jika anda jenis xboleh telan loss langsung maka saya suggest pelaburan saham bukan untuk anda. Ada alternatif lain bagi anda seperti ASB, ASN, Tabung Haji, Epf yang mempunyai kadar return per year yang hampir sama. Boleh kata compounded effect tuh anda boleh rasa pada investment2 saya baru sebut tadi.
Bagi mereka yang rasa boleh telan risiko untuk loss maka terus membaca. Ok main saham memang ada risiko untuk loose duit. Samada sikit, banyak atau kesemuanya bergantung pada pengalaman, dan paling beharga knowledge anda tentang saham. Memang adat pelaburan ada gain ada loss especially yang melibatkan fluctuation investment seperti equity(saham), unit trust, forex etc.
Dah banyak cerita kita dengar tentang orang burn sampai puluh2 ribu atau ratusan ribu atau juta pun ada. Ramai yang loose banyak ni create fear pada orang lain dengan memberi gambaran yang salah tentang pelaburan saham. Di sini saya nak tekan pada anda, main saham ni bukan tengok price je atau duk refer pada graph cari signal, main saham ni satu bidang yang kompleks dan meluas. Banyak faktor dan research perlu di buat sebelum start membeli sesuatu saham. Decision making tuh tak semudah tuh je.

 

Ini antara sebab kenapa orang boleh burn slowly capital
1. Beli saham follow orang lain. Tak tau pape pasal kaunter dia beli. Beli Jual ikut orang je. Orang cut lost dia pun ikut juga. Kerana kerap cut lost modal abes.
2. Beli saham yang xde fundamental langsung and purely based on graph. Bila setiap quarter company announce losses share jatuh gila2, jadi gelabah jual at lost. Proses repeat beberapa kali burn modal
3. Suka sangat main kaunter PN17. Kaunter yang memang sah2 problem dari awal. Mengharap keajaiban white knight utk selamatkan keadaan.
4. Kerap mengejar saham2 yang dah fly, konon2 nak tumpang ombak padahal ombak dah lama pergi. Dia duk follow belakang last2 sekali bila saham tuh reverse, sangkut kat high position dan bila terdesak terpaksa sell at lost.
5. Bila dah beli dan jual dapat untung, tiba2 saham naik lagi, so enter at higher position nak tumpang wave lagi. Ni kes tamak. Anda boleh nasib baik few times tapi not everytime.
6. Menggunakan margin(ini paling bahaya) boleh bankrupt. Duit ada banyak sekian, tapi beli lebih dari mampu(guna leverage yg diberi investment bank).

 

Banyak lagi contoh tapi ni yang famous.

 

 

Harus ingat bila involve investment selalu ada concept Risk Vs Gain/Reward/Loss. The higher the risk the higher the gain tapi jangan lupa juga boleh loss at same time.
Sebab tuh benda yang anda harus belajar ialah mitigate risk. Belajar untuk control risk dalam pelaburan anda. Macam mana nak buat ni? satu cara iaitu dengan menuntut ilmu. Jangan terjun direct, jangan follow orang buta2, belajar asas, cari maklumat, buat paper trade, kaji salah silap dalam paper trade, dengan ilmu Risk anda boleh di mitigate dan anda boleh mendapatkan pulangan yang anda inginkan.

 

Boleh follow kami di page facebook

Rookie Saham Gakuen FB page

 

Apa itu Saham?

image credit to picture quotes.com
image credit to picture quotes.com

Salam

Ramai orang duk citer pelaburan saham, beli saham, jual saham, untung dalam saham, rugi dalam saham, so apa bendanya sebenar saham ni? Saham ni macam beli jual barang ke? Sebelum melabur kita mesti mempunyai ilmu tentang product yang kita laburkan. Ramai orang mengambil langkah untuk menyerahkan wang mereka pada golongan professional untuk melabur bagi pihak mereka dan golongan pelabur ini xnak amik tahu langsung struktur,mekanisma serta risko pelaburan mereka. Hanya mengharap hujung tahun berapa percent? Bila x meet target atau kerugian mula menuduh jari sana sini.

 

Dalam pelaburan kita harus bertanggungjawab atas pelaburan sendiri. Dalam era IT yang berkembang zaman sekarang tiada alasan untuk mengatakan saya tak reti tak faham etc. Youtube is the best thing ever created when come to seeking knowledge.

 

So kat sini saya nak share dengan anda sebenarnya apa itu saham?

 

Bila anda beli saham apa yang anda beli sebenarnya? Bila cerita pasal saham ni sebenarnya pemilikan sebahagian sebuah syarikat yg listed dalam bentuk paper asset. Apabila anda beli saham, anda sebenarnya beli sebahagian pemilikan atau ownership syarikat (dalam bentuk %). Ini termasuk lah bisnes syarikat tersebut.

 

Saya amat suka quotation di atas. Bila anda nak beli saham, benda pertama anda patut fikir adalah jika anda ada banyak duit adakah anda akan beli seluruh syarikat ini. Adakah anda betul2 faham nature business dia? Adakah business dia mempunyai prospek? Apakah phase yang sedang di lalui oleh syarikat ini baru nak start, sedang membangun, atau sudah maju dan stabil? Persoalan2 ini anda perlu jawab terlebih dahulu

 

Ironinya kebanyakan orang yang melabur dalam saham, bukan saja tidak tanya perkara ini tetapi terus terjun sebab ikut orang lain. Apabila mereka alami kerugian mereka menyalahkan nasib malah ada sesetengah yang terus negatif serta jauhkan diri dari saham.

 

Sebagai seorang remisier, saya dah melihat banyak benda2 pelik dalam dunia saham. Contohnya saham yang syarikatnya baru isytiharkan result kewangan terbaru untuk quarter latest mengalami kerugian ratusan juta, namun masih ada yg tegar membeli saham ini. Jelas2 boleh lihat waktu syarikat ini tengah buat keuntungan pun nak cecah 10 juta pun susah, dan alami rugi ratusan juta, tapi orang tetap beli.

 

Ada juga kes, warrant nak expire lagi seminggu, orang berebut2 beli sedangkan warrant sedang mengecut dari segi harga sebab nak expire. Jika di lihat dari segi conversion tidak menguntungkan tapi ada juga yg tegar membeli. Ada client saya tanya kenapa ada pembeli2 seperti ini? Jawapannya mudah saja, mereka ini tidak ada ilmu dan hanya mengikut crowd (masses).

 

Teknik melabur dalam saham ini ada dua school of thought melalui fundamental analysis dan satu lagi melalui technical analysis. Dalam kes saya, saya lebih tekan pada ilmu fundamental kerana saya percaya jika anda buat home work anda dan kaji fundamental syarikat, walaupun sentimen market jatuh, anda masih mempunyai kusyen atau safety net di mana syarikat anda beli ternyata kukuh dan mampu mengharungi masa2 mencabar.

Video di bawah amat menarik please enjoy

 

Video credit to the economic times

Langkah Memulakan Perjalanan Anda Dalam Pelaburan Saham

Salam

Tahun 2016 sudah hampir berakhir dan 2017 sudah mendekati kita. Bagi mereka yang memasang azam untuk mempelajari bidang saham samada untuk pengetahuan atau untuk melabur apakah langkah-langkah yang bakal anda ambil untuk mereleasasikan harapan anda?

Di bawah saya ingin berkongsi beberapa tips untuk anda start journey anda. Jangan risau jika anda tidak mempunyai basic/background dalam finance kerana jika anda betul2 nak tau tentang sesuatu anda akan usaha gigih. Saya dari background engineering and research mampu melakukan jadi anda pun insyaAllah mampu juga. Take baby steps, sikit2 anda pasti akan mahir juga

Ok tanpa berdalih lagi jom kita tengok apa langkah2 anda boleh ambil.

  1. Dapatkan basic info dulu. Yg betul2 basic, anda xyah p yg kompleks2 terminologi dulu. Just dptkan yg betul2 basic. Cane nak wat?
  2. a) Mula dengan membaca section bisnes dalam surat khabar. Jinakkan diri ngan news2 pasal bisnes. Baca je, xpaham xpe, ixigt xpe tapi yg penting teruskan membaca dan rajin belek2 pelbagai source surat khabar.
  3. b) The edge online satu sumber yg bagus utk dapatkan news pasal bisnes2 dan syarikat yang listed di pasaran saham kita.
  4. c) Beli buku basic di kedai2 buku seperti mph, popular etc. Cane anda nak tau buku tuh basic ke tak? Senang je, anda belek2 kalo dia duk sentuh2 benda macam IPO, cane nak bukak akaun, cds, platform saham beli jual. basic la tuh. Kalo dah sentuh sampai financial statement, ratio, intrinsic value, technical analysis itu dah advance.

2 Dapatkan akaun CDS. Cane nak dpt ni. Pergi je mana2 investment bank berdekatan anda. Sampai sana cakap nak bukak CDS. 2 benda anda kena bawa iaitu salinan IC dan bank statement. Bayaran utk buka akaun rm10.60. Satu anda kena ingat xde obligation atau kewajipan untuk letak duit dalam trust. Kalo dia minta macam rm1000 utk kena dalam trust, anda walk away dan pi tempat lain. Kalo p tempat lain pun kena sama. Cari saya. Saya tolong anda bukak.

  1. Ok bila dah bukak CDS anda mohon juga online platform. Bila anda dah boleh log in main2 dan tengok apa benda platform ni boleh buat. Godek2 je dulu. Platform ni free.
  2. Ok lepas anda dah buat semua kat atas start ngan paper trade. Apa benda paper trade ni. Paper trade ni umpama anda beli tapi sebenarnya just permainan virtual yang anda create sniri. Skang dah ada system yang allow paper trade, saya xberapa familiar saya masih melakukan secara manual kerana dah terbiasa ngan cara tuh. Mana2 pun boleh yang penting rajin paper trade untuk dapatkan pengalaman sebanyak mungkin.

Lepas anda dah buat semua kat atas ni baru la anda cari professional help untuk accelerate proses pembelajaran anda. Dengan mempunyai guru yang bertauliah anda akan memahami dan mempercepatkan perjalanan anda.

Saya harap2 tips2 kat atas dapat membantu mereka yang baru nak berjinak ngan pelaburan saham. Walaupun anda tak de fund skang, jangan hampa dan teruskan belajar. Ilmu ini akan berguna untuk anda satu hari nanti.

Di rookie saham gakuen saya juga conduct kelas basic untuk beginner especially yg totally zero. Kelas kami terbahagi pada beginner, intermediate, dan advance.

Bagi yang berminat boleh ikuti page facebook saya

rookie saham gakuen.

Terima kasih

#rookiesahamgakuen

#aezahaniel

#mrrookiesaham

 

Mr Rookie Saham

Solo Trip Japan 2015 Misi Sakura Hunting
Solo Trip Japan’15’ Sakura Hunting Di Aizu

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera

Bagi pengikut lama Aezahaniel.com pasti tertanya mana pergi blog Rookie Saham? Untuk pengetahuan saudara/saudari blog saya secara tidak tersengaja tertutup sebab hosting down dan saya agak busy dengan perniagaan tidak sedar sehingga salah seorang kawan menegur saya.

Jadi saya akan mula menulis kembali isi2 kandungan dalam Aezahaniel. Kandungan mungkin berbeza dengan yang dahulu sebab saya tak ingat semua yang saya tulis, almaklum time tuh memang adhoc je..rasa nak tulis something terus tulis je..back up pun xde hahaha

Ok bagi yang tidak mengenali saya, saya perkenalkan diri dulu. Nama Saya Aziim Ezra Zahaniel aka Mr. Rookie Saham. Saya pertama kali didedahkan pada dunia saham pada umur 17 tahun lepas SPM oleh emak saya yang merupakan seorang Licensed Dealer Representative (remisier) di salah sebuah securities tempatan. Ketika itu saya kurang minat sangat sebenarnya sebab xde duit haha…walaupun mak paksa tengok screen saya tengok gitu2 je. Lepas tuh sy dapat accepted masuk university islam antarabangsa buat engineering (biotech) dan lulus(huhu grad gak haha)

my graduation
My graduation
Geng2 zmn muda mudi di UIA
Geng2 zmn muda mudi di UIA

Lepas menganggur 5 bulan haha santai di rumah, rezeki pertama saya turun dan saya dapat bekerja sebagai research executive dalam bidang plantation di syarikat gergasi Sime Darby pada 2008.

Zaman Sime Sebagai Researcher
Zaman Sime Sebagai Researcher

Setelah mula bekerja di Sime Darby, duit dah ada!!! gaji!!! hehe…saya mula start tanam minat belajar pasal saham. Jadi saya cuba invest sikit. Tapi time tuh tak banyak sebab tak reti apa2 juga. Lepas 3 tahun lebih bekerja di Sime, saya decide untuk berhenti dan menganggur kejap, sambil2 tuh saya pk nak buat apa? keje syarikat plantation lain atau try new things. Last sekali saya end up dalam dunia finance and specialize dalam equity (saham)Perjalanan tidak mudah kerana saya takde background finance, langkah pertama saya amik which is cari ilmu, so saya belasah amik course Chartered Financial Analyst (CFA) haha pergi kelas habuk pening tak tau pape….orang duk citer current account la, share capital la, balance sheet la, equity la, fixed income la derivative la blah blah blah….saya apa tau, FFB (fresh fruit bunch) , OER (oil extraction rate) CPO(crude palm oi)  saya tau la sebab kerja research ladang sawit haha….Walaupun asyik sedih pergi kelas dan tak faham, saya teruskan sampai la masuk satu topik iaitu equity (shares)…pergh besarnya dunia equity ni, saya ingat takat buy sell je…sejak itu saya focus tuh je la….haha memang fail la exam CFA tuh hahaha….tapi saya tak kisah sebab dalam semak2 masa duk gigih pergi kelas saya jumpa satu topik yang saya betul2 suka.Jadi saya decided untuk focus pada situ. Disebabkan saya tak kerja, dan yuran2 nak masuk kursus mahal, saya terpk2 apa la cara yang saya boleh belajar lagi tapi free…last2 saya jumpa sifu terbaik. Mr YOUTUBE. Dalam sambil2 belajar dengan Cikgu Youtube saya juga tengah prepare untuk amik exam Licensed Dealer Representative. Disebabkan saya xnak bayar kelas (nak jimat duit maklumla menganggur setiap satu sen counts) saya beli buku je di SIDC dan self study….6 bulan gak nak hadam dua module tuh….Alhamdullilah saya lulus exam tuh dan saya diterima bekerja sebagai licensed dealer representative(Remisier) di syarikat Kenanga Investment Bank.Starting sebagai remisier tidak mudah kerana xde gaji (commision based) tapi freedom tuh yang saya nak since saya not obligated to 8-5 job anymore. Bebas nak p mana2 janji ada laptop dan internet. Client pun xde sangat so kena cari slow. Yang paling susah sekali ialah cetek ilmu sebab baru nak start. Pendekkan cerita Alhamdullilah dah hampir masuk 5 tahun sebagai remisier.Jadi blog saya create ni bertujuan nak educate orang ramai tentang saham. Saya berkongsikan pengalaman saya, apa yang saya dah lihat, (utk yg nak cari tips2 hot sorry ni bukan tempat anda). Saya nak berkongsi fundamental di belakang saham. Bila anda faham fundamental anda akan lebih secure dalam investment anda.Disebabkan saya dah lalui liku2 kesusahan xde ilmu dan duit limited saya faham most perasaan orang yang berminat nak belajar pasal saham tapi risau nak bayar riban2 utk ke kelas…Alhamdullilah tahun ni lepas raya saya akan launch Seminar Rookie Saham Gakuen di mana saya personally akan turun sebagai speaker untuk mengajar anda melalui beberapa sesi2 module yang telah saya cipta bagi memudahkan proses pembelajaran dari zero saham.Saya mempunyai facebook page  Rookie Saham Gakuen (mohon like) . Dalam page itu anda boleh dapatkan info2 tentang seminar Rookie Saham Gakuen. Bayaran untuk seminar saya insya Allah berpatutan…anda boleh follow kami di fb page Rookie Saham Gakuen untuk tau lebih lanjutSekian Dulu Dari SayaMr. Rookie SahamIMG_20160614_161555