Central Depository System (CDS)

 

Sebelum kita start citer pasal saham ni ada benda penting anda kena buat. Antara langkah pertama dalam perjalanan anda dalam dunia saham ialah membuka cds (central depository system) dan sebuah trading akaun dengan mana2 investment2 bank yg ada di Malaysia. Apabila anda dah ada trading account ni anda juga akan mendapat system online free untuk anda trade di mana2 saja. Terdapat juga aplikasi apps zaman sekarang yang memudahkan pelabur untuk melihat saham mereka di handphone mereka.

 

Tujuan bukak cds?

Ia seperti akaun khas anda. Apabila anda membeli saham, saham itu akan diletakkan dalam akaun cds anda.

 

Berapa kos nak buka?

Kos untuk buka cds hanya RM 10.60. Jika ada yang berkata lebih dari itu ia tidak benar. Anda boleh check dengan investment2 bank lain.

 

Cara nak buka CDS?

  1. Sekiranya anda tak kenal sapa2 remisier/dealer anda boleh walk in ke mana2 investment berdekatan anda. Make sure anda buat comparison brokerage. Kadang2 ada investment bank yg charge lebih dari rate industry
  2. Kalau anda kenal seorang remisier ia lagi mudah. Anda hanya perlu kontak orang itu, dan dia akan membantu anda untuk membuka akaun

 

Dokumen yang diperlukan untuk buka CDS

  1. Salinan kad pengenalan depan belakang
  2. Salinan buku bank ataupun bank statement

 

Adakah wajib terus trade bila dah buka akaun?

 

Jawapannya tidak. Anda boleh amik selama masa anda nak untuk belajar dulu. Remisier/Dealer anda tidak boleh paksa anda untuk trade. Jika mereka berbuat demikian ini kerana mereka nak earn commision dari anda. Saya selalu sarankan customer2 saya supaya belajar dulu. Amiklah masa selama mana nak, setahun dua pun tak pe yang penting anda betul2 ready sebelum masuk dalam dunia ini.

Berikut adalah contoh borang2 yang anda akan kena isi. Yang saya include dalam contoh bawah adalah dari kenanga investment bank (tmpt saya kerja)

Kenanga internal form (open trading account)

Internal Form Kenanga
Internal Form Kenanga

3 form CDS opening kaler kuning (CDS application)

CDS application form
CDS application form

 

Update form
Update form

 

eservices form
eservices form

 

Jika anda perlukan bantuan untuk buka cds anda boleh mesej di blog saya. InsyaAllah saya akan reply ke email dan bantu anda.

ataupun contact kami di facebook page kami

Rookie Saham Gakuen FB page

#rookiesahamgakuen

#aezahaniel

Langkah Memulakan Perjalanan Anda Dalam Pelaburan Saham

Salam

Tahun 2016 sudah hampir berakhir dan 2017 sudah mendekati kita. Bagi mereka yang memasang azam untuk mempelajari bidang saham samada untuk pengetahuan atau untuk melabur apakah langkah-langkah yang bakal anda ambil untuk mereleasasikan harapan anda?

Di bawah saya ingin berkongsi beberapa tips untuk anda start journey anda. Jangan risau jika anda tidak mempunyai basic/background dalam finance kerana jika anda betul2 nak tau tentang sesuatu anda akan usaha gigih. Saya dari background engineering and research mampu melakukan jadi anda pun insyaAllah mampu juga. Take baby steps, sikit2 anda pasti akan mahir juga

Ok tanpa berdalih lagi jom kita tengok apa langkah2 anda boleh ambil.

  1. Dapatkan basic info dulu. Yg betul2 basic, anda xyah p yg kompleks2 terminologi dulu. Just dptkan yg betul2 basic. Cane nak wat?
  2. a) Mula dengan membaca section bisnes dalam surat khabar. Jinakkan diri ngan news2 pasal bisnes. Baca je, xpaham xpe, ixigt xpe tapi yg penting teruskan membaca dan rajin belek2 pelbagai source surat khabar.
  3. b) The edge online satu sumber yg bagus utk dapatkan news pasal bisnes2 dan syarikat yang listed di pasaran saham kita.
  4. c) Beli buku basic di kedai2 buku seperti mph, popular etc. Cane anda nak tau buku tuh basic ke tak? Senang je, anda belek2 kalo dia duk sentuh2 benda macam IPO, cane nak bukak akaun, cds, platform saham beli jual. basic la tuh. Kalo dah sentuh sampai financial statement, ratio, intrinsic value, technical analysis itu dah advance.

2 Dapatkan akaun CDS. Cane nak dpt ni. Pergi je mana2 investment bank berdekatan anda. Sampai sana cakap nak bukak CDS. 2 benda anda kena bawa iaitu salinan IC dan bank statement. Bayaran utk buka akaun rm10.60. Satu anda kena ingat xde obligation atau kewajipan untuk letak duit dalam trust. Kalo dia minta macam rm1000 utk kena dalam trust, anda walk away dan pi tempat lain. Kalo p tempat lain pun kena sama. Cari saya. Saya tolong anda bukak.

  1. Ok bila dah bukak CDS anda mohon juga online platform. Bila anda dah boleh log in main2 dan tengok apa benda platform ni boleh buat. Godek2 je dulu. Platform ni free.
  2. Ok lepas anda dah buat semua kat atas start ngan paper trade. Apa benda paper trade ni. Paper trade ni umpama anda beli tapi sebenarnya just permainan virtual yang anda create sniri. Skang dah ada system yang allow paper trade, saya xberapa familiar saya masih melakukan secara manual kerana dah terbiasa ngan cara tuh. Mana2 pun boleh yang penting rajin paper trade untuk dapatkan pengalaman sebanyak mungkin.

Lepas anda dah buat semua kat atas ni baru la anda cari professional help untuk accelerate proses pembelajaran anda. Dengan mempunyai guru yang bertauliah anda akan memahami dan mempercepatkan perjalanan anda.

Saya harap2 tips2 kat atas dapat membantu mereka yang baru nak berjinak ngan pelaburan saham. Walaupun anda tak de fund skang, jangan hampa dan teruskan belajar. Ilmu ini akan berguna untuk anda satu hari nanti.

Di rookie saham gakuen saya juga conduct kelas basic untuk beginner especially yg totally zero. Kelas kami terbahagi pada beginner, intermediate, dan advance.

Bagi yang berminat boleh ikuti page facebook saya

rookie saham gakuen.

Terima kasih

#rookiesahamgakuen

#aezahaniel

#mrrookiesaham